Univer Bazsarózsa Asszonykórus Univer Tánczos Péter Együttes Univer Bács-Kun Dalárda
Az egyesületről...
Bár a Tánczos Péter Népzenei Együttes már 1974-ben létrejött, egyesületi tevékenységünket csak 1998-ban kezdtük meg. Ekkor vette nyilvántartásba a Bács-Kiskun Megyei Bíróság az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesületet .
1996 óta fő szponzorunk az Univer Zrt., ezért viseljük nevét egyesületünkben és együtteseinkben is egyaránt.
Szívesen fogadunk mindenféle segítséget, hiszen ma már nem egyszerű boldogulnia egy társadalmi szervezetnek sem.

Tevékenységünk a 2008-2009-es évben:

2008-as év
Március 3.:
Az Univer Bács-Kun Dalárda fellépése a kecskeméti Helyőrségi Klubban egy képkiállítás keretében. Nagy közönségsiker értékelte előadásukat.

Március 15.:
Nemzeti ünnepünkön a férfi dalárda Kecskemét főterén a Kossuth szobornál tartott ünnepségen Kossuth korabeli dalokat énekeltek Dr. Zombor Gábor Polgármester Úr. ünnepi beszéde után, dalárdánk tagjai tiszteletünk jeléül elhelyezték koszorújukat. Az egyesületünk többi tagja a hetényegyházi Nyíri erdőben műsort adott az 1848-as Szabadság harc emlékére írt Kossuth nótákból, a jó időnek köszönhetően kb. 2 -3000 ember nézhette műsorunkat. A délután folyamán egy bogrács partyt rendeztünk az erdőben, mindannyiunk örömére.

Március 29.: Csorváson rendezték meg immár hagyományt teremtve a Tisza – Duna – Körös – Marosmenti Bartók Béla Népzenei Versenyt, melyen már több alkalommal részt vettünk. Egyesületünk 4 műsorszámban lépett fel külön – külön. A verseny eredménye egy Arany, kettő Nívódíj és egy Kiemelt Nívódíj. A verseny után nagyszabású baráti vacsora következett, majd zenés táncos vígaszság követte, kimerülésig.

Április 12.: Gálaszintű Aranypávás minősítő Újszászon, ahol az Univer Bács – Kun Dalárda Aranypáva nagydíjat nyert a hozzá tartozó plakettel és Kecskemét város Polgármesterének megtisztelő ajándékával.

Április 19.: A Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpátmedencei versenyének elődöntője, melyet Kiskunfélegyházán rendeztek meg. Arany minősítéssel jutott tovább mind a három csoportunk (Tánczos Péter Népz. Egy. Univer Bács –Kun Dalárda, Univer Bazsarózsa Asszony kórus) és egyéni szólistaként Ifj. Mónus Ferenc, aki szintén Arannyal jutott tovább a középdöntőbe.

Május 1.: Kecskemét Szabadidő parkjában rendezték meg a majálist, melyen minden csoportunk külön – külön fél órás műsort adott. A több száz fős közönség nagy tetszésnyilvánítását óriás tapssal fejezte ki. A délutánt egyéni programokkal töltöttük el.

Május 2.:
Kunbaracson szerepelt az Univer Bács-Kun Dalárda a Falunap keretein belül. Estig tartó eszem – iszom, dínom-dánom volt, mivel bogrács verseny kísérte a rendezvényt.

Május 10.: Családi majálison vettünk részt Lajosmizsén a Bene tanyán egy magánvállalkozó szervezésében. Az egyesület 30 tagja vett részt az egész napos rendezvényen, hol lovasbemutatóval, bográcsos versennyel vendégeltek meg bennünket, mely megalapozta a hangulatot egész napra. Meglepetés volt még nekünk is a meghívott vendégek jelenléte, így Bíró Gergő népdalénekes kiscsillag és a fergeteges 4 For Dance műsora de a többi fellépő együttes műsora is. Közben kocsikázási lehetőség is volt a halastó körül. Ez a rendezvény a régi falusi majálisok hangulatát idézte fel.

Május 17.: Abasáron rendezték meg az Országos Katonadalok és Bordalok Fesztiválját. Az egyesületünk által előadott katona és boros csokraink fergeteges sikerét megkoronázta a sokak által még ismert „Borok Himnusza” előadása, mely olyan hatással volt a zsúfolásig megtelt teremre, hogy tetszésüket álló tapssal köszönték meg és egyesek szeméből még a könnyeket is kicsalta. Bizton állíthatjuk, hogy mind a közönségnek mind a 10 főből álló zsűrinek maradandó élményt nyújtott. Egyesületünk hangulatát fokozta, hogy Markaz-ra egy gyönyörű fekvésű nyaralóba látott vendégül egyik dalos társunk egy kerti partin. Ezúton is köszönjük neki, hogy kellemes élményekkel feltöltődve indultunk haza az esti órákban.

Május 24.: Mindszentre egy baráti dalos találkozóra férfitagjainkat a Bács – Kun Dalárdát és Mónus Ferenc szólistát kérték fel egy fellépésre. A fellépők között egy vajdasági tamburazenekar is szerepelt. Csodálatos baráti nap volt, vacsorával és hajnalig tartó vidám énekléssel, tánccal, „melyhez a zenét a tamburazenekar szolgáltatta” ért véget a nap. Ezt megpecsételte egymás tájegységeinek dalainak megismerését, a résztvevők barátságát és elsősorban az együtt éneklés örömét, szépségét.

Június 29.: Szlovákiában „A csitári hegyek alatt” Pogrányban léptünk fel egy nemzetközi Folklór fesztiválon, melyet a Csemadok pogrányi alapszervezete rendezett. Délelőtt 10 órára érkeztünk Pogrányba ahol szívélyes fogadtatásban és vendéglátásban volt részünk, ebben a Kárpátok lábánál fekvő völgyben épült, gyönyörű kis településen. Köszöntésünk után villásreggelivel fogadtak, ebédre megismerhettük a szlovákok nemzeti eledelét a „Knédli” –t és a virsliszerű szlovák kolbászt, de mindenek felett a vendéglátók szívélyes vendégszeretetét. Ebéd után a Polgármester Úr köszöntője következett, majd a település dombján lévő templomban közös istentiszteleten vettünk részt, ahol egy szeretet teljes kisugárzású és kivételesen közvetlen Atya celebrálta a misét Szlovák valamint Magyar nyelven felváltva. Öröm volt látni a padsorokban ülő magyar népviseletbe öltözött idősebb, fiatalabb és természetesen a helyi szlovákokat is. Elmondásuk szerint itt békében él egymás mellett mind a két nemzet. Mise után következett a körmenet ahol megtekinthettük a környék nevezetességeit, régi épületeke, templomokat, a helyi Népművészeti Múzeumot, ahol tapasztaltuk, hogy nem felejtették el gyökereiket, mert hűen őrzik és ápolják magyarságukat. Délután 15h –kor kezdődött a műsor, melyen felléptek a helyi magyar nyelvű iskola, a pogrányi vegyes népdalkör, a Felsőőrsi Búzavirág nédalkör, Bugyi községből a Kispántlika népdalkör és természetesen a kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület, ezen belül a Bazsarózsa Asszonykórus, a Bács-Kun Dalárda és ifj. Mónus Ferenc szóló ének-citerával, fergeteges tapsviharral köszönték meg a produkciónkat. A szép napot jó hangulatban, közös énekkel, tánccal és egy csodálatos grill vacsorával fejeztük be. Kellemes élményekkel eltelve, baráti ölelésekkel elbúcsúzva este 22 óra után indultunk haza Kecskemétre. Bebizonyosodott most is, hogy a szeretet és a népdal nem ismer határokat és erősíti az összetartozást a különböző népek között is!

Augusztus 19.: Kerekegyházán az „Új kenyér” ünnepén és a hozzá kapcsolódó arató felvonuláson vettünk részt. Délelőtt 9h-re értünk a helyszínre. Pogácsával, itallal kínáltak, utána lovas kocsikra ültünk és körbe kocsikáztuk a várost. A lovas kocsikat népviseletbe öltözött lovasok vezették és kísérték. Utánuk vonultak a régen aratáskor használatos eszközöket (Kaszák, Cséplő és aratógépek, bálázó gépek stb.) bemutatók majd a mai modern kombájnok, aratóeszközök következtek. Az utcákon integető, tapsoló emberek fogadtak. Késő délután érkeztünk a főtérre, ahol a Polgármester köszöntője után a helyi plébános ünnepélyesen megszentelte az új kenyeret.
Ezután a meghívott együttesek műsorai következtek, majd vacsora és reggelig tartó mulatság zárta az ünnepséget. Szép és hasznos volt feleleveníteni a régi népszokást, hallgatni a szép népdalokat, továbbadni hagyományainkat a jövő nemzedékének

Augusztus 22.: Hírös Hét Fesztivál. 1999-ben elhunyt Dr. Kálmán Lajos Népzenekutató, zenetanár, zeneszerző, orgonaművész és mindezen tevékenységéért Kecskemét díszpolgára lett. Emlékének tisztelegve halála első évfordulójára Mónus Ferencné javaslatára Polgármester Úr jóváhagyásával 2000 –ben a Hírös Hét Fesztivál keretén belül megrendeztük az I. Dalos – Táncos Találkozót és azóta minden évben immár hagyományt teremtve megrendeztük nemzetközivé szélesítve a találkozókat. Az elmúlt kilenc évben, mintegy 120 hazai ének és tánccsoport mutatkozott be az ország teljes tájegységeiről. Ezen kívül határainkon túlról 18 külföldi csoport is bemutathatta saját folklór műsorát (Belorusz, 2 Lengyel, 2 Német, Osztrák, Kárpátaljai, Russin, Román, Székely, 4 Vajdasági, 3 Szlovák és végül de nem utolsó sorban egy Nigériai csoport is.) A város vezetése a Hírös Hét Fesztivál legkiemelkedőbb népzenei eseménynek minősítette ezen rendezvényeinket. A műsor 14h – 18h – ig tartott Kecskemét főterén gyönyörű szép környezetben felállított szabadtéri színpadon közvetlenül a nagytemplom és a városháza között. Az érkező együtteseket helyi szponzorainktól kapott frissen sütött édes és sós süteményekkel, hűtött üdítővel és ásványvízzel kínáltuk. Igény szerint a színpadhoz 100 méterre lévő színvonalas étteremben ebédet is biztosítottunk a szereplőknek. A 2008-as rendezvényünkön 14 hazai együttes vett részt tiszta forrású dalaival, táncaival. Sajnos a nemzetközi meghívás ezen a találkozón elmaradt, mely egy új rendezvényszervező vette kezébe a Hírös Hét szervezését, és azt mondta, hogy más projectek lesznek, különben meg ezt a pár együttes ők is megtudják hívni, és ezért nem fognak fizetni. Hangsúlyozni kívánom, hogy 35 éve vezetem az együttest de eddig még egy fillér sem kaptam szervezésért sem meg egyáltalán az együttes oktatásáért sem, sőt nagyon sokszor még egy köszönetet sem! A 2008 –as találkozó a Polgármester Úr külön felkérésére történt, amelynek én teljes mértékig eleget tettem. A mellékelt meghívóból kitűnik, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően a Kincses Kalocsa Sárközből és az Alföldről hívtuk meg a fellépő együtteseket. A rendezvény méltó volt a város népzenét szerető lakosságának, mert a hőség ellenére zsúfolásig megtelt Kecskemét főtere és szabadtéren ritkán tapasztalható, hogy felállva tapsoltak, megköszönve a szép délutánt. Meggyőződésünk, hogy ez a rendezvényünk is a magyar népi hagyományok, dalok és táncok Kecskemét népzenei értékeinek hírnevét öregbítette. Amennyiben a jó Isten erőt, egészséget ad, a lehetőségeinkhez mérten szeretném ezt a hagyományt tovább éltetni!

Augusztus 30.: Eger, Palócgála - Elmondhatjuk, hogy Egerben rendszeres vendégnek számítunk. Örülünk, ha hívnak, mindig szívesen fogadjuk meghívásukat e gyönyörű városba, ahol a rendezvények mindig rendkívül magas színvonalúak. Sokféle tájegység szebbnél szebb népdalaiban és népviseletében gyönyörködhetünk. Az egri rendezők felkérésére a délelőtti programban, a zsűri értékelése alapján pedig a délutáni gálán is szerepelt az egyesület. A gálán szereplő együtteseknek a saját tájegységének megfelelő népdalokat kellett bemutatni. Így a Tánczos Péter Népzenei Egyesület mind a 4 felállásban (Tánczos Péter együttes, Bács-Kun Dalárda, Bazsarózsa Asszonykórus, Mónus Ferenc –szólista) Kecskemét környéki népdalokat adott elő Dr. Kálmán Lajos Népzenekutató gyűjtéséből nagyon szép sikerrel, amit igazol, hogy mind a 4 felállásban Arany díszoklevelet és különdíjakat kapott az egyesület. Ez alkalommal került sor az Április 12. –én Újszászon megrendezett gálaszintű Aranypáva nagydíj átadására is melyet az Univer Bács-Kun Dalárda nyert meg. A szép sikert azt est végén a Szalajka völgyben jóféle egri borok és zsíros kenyér parti mellett vidám hangulatban ünnepeltük meg.

Október 11.: Népzenei találkozó Hódmezővásárhelyen, melyre az Univer Bazsarózsa Asszonykórus valamint ifj. Mónus Ferenc kapott meghívást. Kellemes hangulatú szép nap volt. Sok szép népdalt hallhattunk. Nagyon jól éreztük magunkat, felszabadultan, vidáman, hisz nem volt bennünk semmi versenydrukk, mert ez csak egy baráti találkozó volt. Kellemes hangulatban zajlott a vacsora a volt Porcelán gyár ebédlőjében mely zsúfolásig megtelt, hiszen az összes fellépő csoport ott volt. A vacsorát hajnalig tartó mulatság, tánc követte. Mindesetre jók ezek a baráti találkozók!

Október 18.: Érsekhalma XV. Országos KÓTA Népzenei minősítő - Minősült a Tánczos Péter nagy együttes, Bács-Kun Dalárda, Bazsarózsa Asszonykórus, ifj. Mónus Ferenc –szólista. Eredményhirdetés: Mind a 4 kategória Arany fokozatot kapott és mellé mind a 4 csoport megkapta az Aranypáva díjat is. Nagyon örültünk és boldogok voltunk az elért díjak elismeréséért, mely ez az egész évi munkánkat, szorgalmunkat és a népdal iránt érzett alázatunkat koronázta meg!

Október 25.: Bugac – Jubileumi népzenei találkozó - A bugaci Kálmán Lajos népdalkör 35. jubileumi ünnepségére hívott meg 5 baráti népzenei egyesületet és 4 néptánccsoportot különböző tájegységekről. Egyesületünkből a Tánczos Péter Egyesületet és ifj. Mónus Ferenc szólistát hívták meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy régi tanítómesterünkkel Pribolyszki Mátyással (Matyi bácsival) és Lezsák Sándor Úrral személyesen találkozhattunk. Visszaidéztük a bugaci és a saját együttesünk kezdeti idejét, - mert azokat a magvakat amelyeket Kálmán tanár Úr elvetett majd Matyi bácsi locsolgatta, Lezsák Úr pedig ápolgatta, mint a kecskeméti Műv. Központ akkori igazgatója – hová fejlődött 35 év alatt ugyanis a mi együttesünk is Októberben 35évét tölti. A magvakból virágok, majd bokrok, fák lettek, melyek kivirágoztak az évek során és beértek a gyümölcsök, melyeket most aratunk. Jó hangulatú bensőséges ünnep volt! A fiatal néptáncosok fergeteges műsort adtak és külön öröm volt számunkra, hogy jó kedvvel énekelnek, táncolnak. A közönség hálástapssal jutalmazta őket. Jó érzés tölt el bennünket ilyenkor és érezzük, hogy nem hiába valók ezek a találkozók, joggal reménykedhetünk, hogy fiataljaink tovább viszik és őrzik szép hagyományainkat

November 8.:
Budapest - Vass Lajos Kárpátmedencei Népzenei Verseny – Döntő. Pesterzsébeten a Csili Művelődési házban megrendezett döntőbe egyesületünkből a Bazsarózsa Asszonykórus és a Bács-Kun Dalárda jutott be. A nagy létszámra való tekintettel (92 együttes) 2 kategóriára osztották a versenyzőket egy fiatalabb korosztályra és egy idősebb hagyományőrző korosztályra. Külön-külön terembe párhuzamosan zajlottak az előadások. A Vass Lajos nagydíjat megpályáztuk ugyan és a zsűri szerint súrolta is a határát, de kiemelt Nívódíjat és különdíjat kapott mindkét csoport. Kicsit keserű szájízzel vettük tudomásul a zsűri értékelését, mert kifogásnak az asszonykórus kötényének hosszát nem találták megfelelőnek, mivel nem a szoknya aljával volt egy szintbe, a férfiaknál pedig nem félkör alakú volt a felállás (C betű) ennél egy kicsit nyitottabb volt. Kifogásolta még a zsűri, hogy a szponzorunk által megkövetelt Univer emblémát a mellényen viseltük. Sajnos, ez a megállapodásban így van kikötve !!. Bár a Vass Lajos Nagydíjat nem sikerült megnyerni, azt hiszem, hogy nincs miért szégyenkeznünk. Viszont jó volt látni a sok fiatal résztvevőt, hála istennek van utánpótlás, akik őrzik, tovább viszik, és tovább adják hagyományainkat az utókornak. Tulajdonképpen ezt tettük magunk elé célnak, 35 éve ezen dolgozunk, és a jövőben is mindent megteszünk, hogy magyarságunk értékei fennmaradjanak az utókornak.

2009-es év
Január 31.: Szeremle – Asszonybál. A Kincses Kalocsa Sárköz –ben Szeremlén rendezik meg több tíz évtizedes múltra visszatekintő hagyományőrző Asszony bálat. Ez azt jelenti, hogy a falu apraja nagyja eredeti népviseletbe öltözve vesz részt ezen a rendezvényen. Férfiak is eljöhetnek asszonynak öltözve, ha pedig csak egy is férfi ruhában érkezik azt azonnal pucérra vetkőztetik az asszonyok, lányok. Hát meggondolandó a férfiak részéről! Kedves vendégszerető barátok vártak terített asztallal, melyen a vidékre jellemző tőltött káposzta, az országos hírű szeremlei borsos kalács és megszámlálhatatlan fajta házi sütemény remekek voltak feltálalva. Egyesületünk már másodszor kapott meghívást erre a jeles napra, mely minden év január utolsó szombatjára tevődik. Ezen alkalommal férfi társaink is elkísértek bennünket persze csak azok, akik hajlandóak voltak kötelezően nőnek öltözni! Ebből akkora móka, kacagás kerekedett, ami megalapozta a késői jó hangulatot is. Többek között oly hiteles női karakterek hogy majdnem udvarlójuk is akadt. A helyi népviseletbe öltözött barátainkkal egy felejthetetlen kellemes estét töltöttünk el és majd a nagy vigaszság után hajnali 2-kor haza indultunk.
Végezetül szeretném elmondani, hogy a fenti beszámolót a teljesség igénye nélkül, a jelentősebb eseményeket figyelembe véve készítettem el. A felsoroltakon kívül még számos helyi és vidéki fellépésen vettünk részt, minden meghívásnak eleget teszünk. Részt vettünk kis nyugdíjas klubok ünnepségein, részönkormányzati napokon, falunapokon. Nemzeti ünnepeinken minden alkalommal felkérik a Bács-Kun Dalárdát, esetenként a nagy együttest is (Univer Tánczos Péter Egyesület) az éppen aktuális ünnepen történő fellépésre. Ez év októberében ünnepeljük fennállásunk 35. évfordulóját, melyet méltóan, ünnepélyes keretek között szeretnénk megrendezni. Bizakodunk, hogy a az idei „Tengertánc” pályázati felhívásnak is eleget tudunk tenni, tisztelettel bízunk a kedvező pozitív elbírálásban.

Február 9.: A Helyőrségi Klub rendezvényén szerepelt a férfi dalárda Kecskeméten egy könyv és bélyeg bemutatón.

Március 15.: Kecskemét főterén megtartott ünnepi nagygyűlésen koszorúzott az együttes a Kossuth szobornál, majd utána a Hetényegyházai Nyíri erdőben Kecskemét város szervezte a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére rendezett ünnepséget. Itt az alkalomhoz illően Kossuth korabeli katona dalokat adtunk elő. A műsor után a szervező bizottság megvendégelte az együttest finom bográcsos ételekkel.

Április 26.: Kecskeméten a Széchenyi városban rendezték meg a Magyar Áruk Fóruma kiállítást, melynek megnyitó ünnepségén szerepeltünk. Kecskemét környékén és az ország különböző vidékein megtermelt szebbnél szebb termékeket is megcsodálhattuk a kiállításon és vásárolhattunk is belőle.

Április 26.: Meghívást kapott Egyesületünk Alsópáhokra az Aranypáva Gálaszintű minősítésére. Nehéz napunk volt, mivel délelőtt 11 órakor még itthon Kecskeméten volt egy fellépése mind a három csoportnak (Népzenei Egyesület komplett, Univer Bács –Kun Dalárda, Univer Bazsarózsa Asszonykórus). 12 órakor indultunk közel 300 km –es útra, amit még nehezített, hogy a Solti Dunai híd lezárása miatt, kerülnünk kellett kb.60 km-t. Nagy izgalommal értünk Alsópáhokra, ahol már éppen bekonferálták szólistánkat, Mónus Ferencet, aki még a buszban ült a csoporttal. Megkértük a zsűrit mobiltelefonon, hogy tegyenek már elénk legalább kettő műsorszámot, míg felöltözik a csoport. Ez így is történt. A nagy izgalmak után, végül is sikerrel zárült a nap, bár, nem erre számítottunk, hanem jobbra. A Bács–K un Dalárda, a Bazsarózsa Asszonykórus és Mónus Ferenc szólista, a zsűri különdíját kapta. Az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület viszont elnyerte a „Gálaszintű Aranypáva Nagydíjat”. Őszintén erre a versenyre nagyon készültünk és olyan csokrot állítottunk össze, ami meglepte a zsűrit. Dr. Olsvai Imre a zsűri elnöke az előadott Ormánsági csokor után, könnyes szemmel tudatta a közönséggel az értékeléskor, hogy ezeket a dalokat 50 évvel ezelőtt gyűjtötte Dr. Várnai Ferenccel az Ormánságban, de még nem hallotta egyik dalt sem, egyetlen együttestől sem. Nagyon boldogok voltunk, hiszen ez a célja az ilyen találkozóknak, hogy az ország minden tájegységének dalait, amit felkutattak tudósaink, ismertessük egymással.

Április 30.: A kecskeméti Megyei Művelődési Központban, a Nyugdíjas Pedagógus Nap alkalmából szórakoztattuk a szép számban megjelent nyugdíjasokat. Előadásunk után közös énekléssel zártuk a műsort.

Május 1.: Kecskeméthez 10 km –re lévő Ballószögben rendeztek Falunapot, melyen együttesünk is szerepelt. Közös ebéd után egy vidám majálisba torkollott az ünnepség.

Május 9.: Szintén Ballószögön a helyi „Hagyományőrző Népdalkör” megalakulásának 5. évfordulója alkalmából megrendezett népzenei találkozón, és az azt követő vacsorán és jótékonysági bálon szerepelt az együttes teljes létszámmal.

Május 20.: A Csongrád megyei Mindszenten megrendezett népzenei találkozón vettünk részt tejes felállásban. Nagy együttes, Dalárda, Bazsarózsa, Mónus Ferenc. Csodálatos vendéglátásban volt részünk az óriási siker után.

Május 31.: A szlovákiai Guta-ra kapott meghívást a férfi Dalárda. A főleg magyarok lakta Gután, falunapot tartottak, ahová nagy szeretettel hívták, várták és fogadták a jó hangú dalos kedvű férfiainkat. Szép betyár, pásztor és boros csokraikkal nagy örömet szereztek honfitársainknak.
Június 1.: Tatabányán rendeztek népzenei Találkozót melyre a Bazsarózsa Asszonykórust és Mónus Ferenc szólistát hívták meg. Mind két előadás nagy sikerrel zárult.

Június 6.: Eger. „Ködellik a Mátra” Gálaszintű népzenei rendezvény. Ezen a nagyszabású versenyen immár hagyományt teremtve rendszeresen részt veszünk. A sokféle tájegység szebbnél szebb dalaiban és népviseletében gyönyörködhettünk. A nívós eseményen három felállásban szerepeltünk igen nagy sikerrel, melyet bizonyít, hogy mind három előadást Kiemelt Nívódíjjal és különdíjjal díjazott a zsűri.

Június 15.: Kecskeméten a Megyei Könyvtárban a borrendek rendezvényén szerepelt a férfi dalárda az alkalomhoz illő bordalokkal. Az eseményen Lenkei Istvánné dalos társunkat borlovaggá ütötték.

Július 31.: Kecskeméten a Táncsics Mihály Kollégiumban gyűlt össze az egyesület baráti beszélgetésre, éneklésre. Közös születés illetve névnapot ünnepeltünk. A bensőséges hangulatú összejövetelen kis műsor keretében köszöntöttük egymást, majd „Batyus” svédasztalos uzsonnával vidám közös dallal, tánccal fejeztük be az estét.

Augusztus 2.: Püspökladány; Betyár és Bordalok találkozóján az egyesület teljes létszámban szerepelt igen nagy sikerrel.

Augusztus 17.: A kecskeméti Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Hírös Hét megnyitó közgyűlésen szerepelt a nagy együttes a „Fölszállott a Páva” csokrot adtuk elő nagy sikerrel.

Augusztus 22.: Ballószögön a „DINO” Közhasznú Egyesület nemzetiségek találkozóján szerepeltünk, majd az azt követő vacsorán, bálon ismerkedtünk a vajdaságból érkező magyar és német nemzetiségű kedves vendégekkel.

Augusztus 29.: Besnyő; „Madárijesztő Fesztivál”-ra kaptunk meghívást. Itt hallottunk először csengettyű zenekart, mely számunkra egyszerűen csodálatos volt. Egyébként a mi műsorunk is nagyszerűen sikerült, vidám, jó hangulatú vendégszereplésben volt részünk.

Szeptember 5.: Délelőtt a kecskeméti Szelei Falusi Részönkormányzati vidám forgatagban vettünk részt, nagy tetszésnyilvánítás közepette.

Szeptember 5.: Délután a Lakiteleki népzenei találkozón vettünk részt immár hagyományt teremtve min a négy felállásban fergeteges műsorral és sikerrel.

Szeptember 19.: A kecskeméti Hunyadivárosi Részönkormányzati napok. Egész napos majális. A nagyszínpadon reggel 10-től este 11-ig változatos műsorok voltak, melyekbe a mi csoportjaink is helyet kaptak, közben eszem – iszom, dínom-dánom majdan estére egy csodálatos tűzijáték zárta a rendezvényt.

Szeptember 21.: Dr. Pánczél Gyula dalostársunk meghívására egy kellemes napot töltöttünk el a jó hangulatú kerti partin reggeltől estig. Ettünk, ittunk, mulattunk, népdalokat énekeltünk majd délután megjelent Zsiga J. István cigányzenekara, amikor már nótára fakadtunk mi is saját örömünkre is.

Szeptember 26.: A Nemesnádudvari borrendek rendezvényére kapott meghívást a férfi dalárda, ahol a gyönyörű bordalaikkal kísérték végig a pincesort. A rendezvény végén a „Borok Himnusz”-val kápráztatták el a közönséget, mely mindenki számára ismeretlen volt.

Október 1.: Férfi dalárdánkat nagy megtiszteltetés érte, mert meghívást kaptak –Budapestre az Idősek Világnapjára a Kongresszusi Központba. Férfiaink derekasan helyt álltak, mert az 1700 fős nézőtér, zsúfolásig megtelve szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta őket. Minden résztvevő névre szóló oklevelet kapott.

Október 7.:
Kecskeméten Katona József szülőházában tartották meg a nyugdíjas pedagógusok találkozóját. Asszonykórusunkat nagy szeretettel fogadták. Örömmel énekelték el kedves dalaikat a közönséggel együtt.

Október 24.: A kecskeméti Szentcsalád Plébánia Közösségi termében du. 15 órai kezdettel került megrendezésre, mely 500 személyes teremmel zsúfolásig megtelt. A nagy érdeklődésre való tekintettel még kb. 100 pótszék és állóhely töltött ki. A zsúfolásig megtelt termet a lelkes közönség ünneplése és hálás tapsviharai tettek felejthetetlenné. Az est házigazdája Menyhárt Sándor Plébános Úr volt, aki külön megköszönte a hagyományőrző népdalestet és megtisztelő szeretettel áldotta meg azt. A találkozót Heltai Nándor Író – újságíró nyitotta meg, méltatva az elmúlt 35 évet, hiszen Ő már megalakulásunk óta figyelemmel kísérte és elismeréssel nyugtázta az évek során végzett munkát, mely csak Dr. Kálmán Lajos tiszta forrású tanításaiból alakulhatott ki. Ő volt az, aki elvetette az eredeti népzenei kincs magvait, melyek kikeltek, nőttek, bokrokká, fákká fejlődtek, melyek kivirágoztak és a gyümölcsök beértek. Ehhez kellett egy olyan hagyományőrző együttes, melynek szorgalma és a népdal szeretete adott volt. Most már csak aratni kell a gyümölcsöt, de óva, nagy figyelemmel, hogy nehogy valamilyen külső hatás érje, hogy az utókornak ilyen tisztán tudjuk átadni.
A műsort vezette: Lenkei Istvánné dalostársunk, aki már évek óta ellátta ezt a feladatát minden fesztiválon, előadáson.
Díszvendégeink:
Szarka Balázs – az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója,
Imre Károly – BKKM Közművelődési és Pedagógiai IntézetIgazgatója
Vass József és kedves felesége – A Vass Lajos Népzenei Szövetség elnöke
Menyhárt Sándor – Plébános
Heltai Nándor – Író – újságíró
A változatosan összeállított műsorban halhattunk acapella kórusokat, citerásokat, vonósokat, tekerőlantot, kobzot és tilinkót, melyet 15 résztvevő együttes szolgáltatott a mellékelt meghívón szereplő csoportok összeállításában. Nagy örömünkre szolgált, hogy korosztály szerint mikor kell elkezdeni a magyar népdalkincs megismerését, hogy fenn tudjon maradni az utókornak, hiszen 3 éves óvodásoktól a 10 éves néptáncosokig és ezen felül minden korosztály a nyugdíjasokat is beleértve képviseltette magát a rendezvényen.
A fesztivált az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület szólistája Mónus Ferenc nyitotta meg a Kőbányai „KÖSZI” manók közreműködésével, akik a citera zenére Somogyi ugrós táncot jártak. Közvetlen követte Zsiga J. István prímásnövendékei és a kecskeméti Hírös Néptánc Tanoda 10-12 éves növendékei, és ehhez már bekapcsolódott a citerazenekar is, melyre fergeteges Galgamenti táncokat adtak elő.
A szlovákiai Pográny -ból érkezett együttes, hagyományos Zoboralji lakodalmas játékot adott elő nagy sikerrel. A fiatalságot, a vecsési három 10-en éves Légrády leány képviselte citerával óriási sikerrel, majd közülük Légrády Eszter gyönyörű szóló énekével saját magát Kobozzal kísérve kápráztatta el a közönséget. A Hagyományőrző Néptáncegyüttes Szeremléről fergeteges táncaival remekelt óriási sikerrel
A többi vendég együttes, az ország különböző tájegységeiről szebbnél szebb dalcsokrokat szólaltathatott meg, melyet a közönség rendkívül értékelt.
A szünetben Mónus Ferencné Elnökasszony méltatta az egyesület eddigi munkáját és eredményeit és minden egyesületi tagnak névre szóló emléklapot, virágot és emléktárgyat adott át megköszönve a szorgalmat, kitartást és a népzene iránt érző alázatot.
A fesztivált a 40 tagú madarasi Harmonika zenekar hatalmas sikerrel, majd csatlakozott az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület hozzájuk és közös zenével, énekléssel énekeltük el a Borok Himnuszát majd végezetül a Magyar Himnuszt.
A hálás közönség végig kitartott 5 órán keresztül és felállva vastapssal jutalmazta a műsort.
A műsor után a fellépő együtteseket svédasztalos vendéglátásban részesítettük. A finom és ízlésesen elkészített hidegtálakat a kecskeméti Sasfészek Vendéglő készítette, szállította a helyszínre és szolgálta fel. A szponzoraink adományaik jóvoltából a fenti vendéglő udvarias pincérei különböző italokkal, üdítővel, süteményekkel, pogácsával kínálták a vendégeket és a maradó közönséget is.
Bátran mondhatjuk, hogy a fesztivál nagy sikerrel zárult. Köszönet érte elsősorban a kecskeméti Szentcsalád Plébánia Plébánosának, Menyhárt Sándornak, aki helyet biztosított igen kedvező áron e nem mindennapos fesztivál megrendezéséhez. Köszönet még a szponzoroknak, a fellépő együtteseknek, mindenkinek, aki bármit adott, vagy tett a siker érdekében.
Köszönetét és elismerését fejezte ki hatalmas rózsa csokorral és oklevéllel
Vass József, a Vass Lajos Szövetség elnöke, valamint Imre Károly a BKKM Közművelődési és Pedagógiai Intézet Igazgatója, a KÓTA részéről szintén oklevéllel és virággal fejezte ki nagy élményét, melyet a délután nyújtott neki. Őt a KÓTA vezetősége kérte fel, hogy járjon el a KÓTA nevében, mivel, ez a nap egybe esett a Szatmárnémetiben megrendezett „Hajnal akar lenni” Népdaléneklési versennyel.
Összesítve tehát, Egyesületünk tagjai, a vendég fellépők, a kedves nézők és a jelenlétükkel megtisztelt Vezetőink egy rendkívüli, hangulatos, értékes és változatos népzenei műsornak voltak részesei.
Végül, de nem utolsó sorban tisztelettel köszönjük meg Egyesületünk Elnökasszonyának, Mónus Ferencné Icukának, aki az egész fesztivált, a legapróbb részletekre is figyelve megszervezte az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület 35. Jubileumi koncertjét.

Október 31.: Tiszakécske; A KÓTA XV. Minősítési ciklusán belül regionális szinten 6 szólistánk minősült. 5 dícséretes és egy kiváló eredménnyel.

November 8.: Szabadszállás; Dr. Kálmán Lajos Zenetanár, Népzenekutató halálának X. évfordulójából emlékműsort rendeztek, melyen 5 népzenei együttes vett részt, köztük a dalárdánk is, majd szülőházán az ünnep alkalmából koszorút helyeztünk el.

November 21.: Eger; A hagyományos „Palócgála” népzenei versenyre kapott meghívást az együttesünk mind a négy felállásban (Nagy együttes, Dalárda, Bazsarózsa asszonykórus és Mónus Ferenc). A remekül sikerült előadásunkat 4 díszoklevéllel ismerték el és mind a 4 produkció különdíjat kapott, kiváló egri borokat és a már hagyományos kemencében sült mazsolás 10-15 kg-os fonott kalácsokat.

December 11.: Kecskemét. A 607. sz. szakközépiskolában tartotta ünnepélyes keretek között _Kada Erika Írónő könyv bemutatóját, melyre felkérte együttesünket egy rövid műsorra. Nagy tetszést nyilvánított előadásunk.

December 20.: Kecskeméten a hatalmas OBI áruház nyitásának 1. éves évfordulóját tették emlékezetessé dolgozói számára a vezetőség és felkérték együttesünket így Karácsony előtt egy adventi műsorra. Nagyon megható volt a hatalmas üzletcsarnokban a szép karácsonyi énekek hangzása, közben a vevők jöttek – mentek és néha meg-megálltak. Az üzletház vezetője csoportunk minden résztvevőjének ajándékcsomaggal köszönte meg a szereplés.