Univer Bazsarózsa Asszonykórus Univer Tánczos Péter Együttes Univer Bács-Kun Dalárda
Az egyesületről...


Beszámoló

Az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

2010. évben végzett tevékenységéről

Egyesületünk 24 alkalommal szerepelt különböző rendezvényeken. Felléptünk kisebb Klubokban, Népzenei találkozókon, Fesztiválokon kis faluktól a nagyvárosokig. Mindenhová lelkesedéssel készültünk, igyekeztünk, a legjobb tudásunk szerint népszerűsíteni a hagyományőrző magyar népzenét, népdalt. Mint minden évben, idén is részt vettünk a helyi részönkormányzati rendezvényeken, melyeken immár hagyományt teremtve, bográcsos főzőversenyeket rendeztek. A sok finomságból mi is kóstolhattunk, nagy örömünkre.

Május 24. –én az Univer Bazsarózsa asszonykórus kapott meghívást Tatabányára a hagyományos Pünkösdi Bányász fesztiválra, ahol a megszokott szép sikert különdíjjal értékelték.

Június 30. –án Püspökladányban rendezték meg a fiatalon elhunyt

Ifj. Vígh Sándor a „Népművészet ifjú mestere” címet viselő kedves barátunk emlékére Betyár és Bordal Fesztivált. Az iránta érzett tiszteletünket, szeretetünket kifejezve készíttettünk az Őt megillető hatalmas koszorút. Püspökladányba érve először is a temetőbe vitt az utunk, ahol Sándor sírjánál leróttunk kegyeletünket. Elhelyeztük szeretetünk jelét a koszorút, gyertyát gyújtottunk, majd körül álltuk nyugvó helyét, elénekeltük kedves hajdúsági dalait és végül imával adóztunk emlékének. Ezt követően mentünk

Július 18. –án az egyesület születésnapi és névnapi közös ünnepségét tartottuk Hetényegyházán Vajdáné Zsuzsika otthonában. Ez alkalommal az alapító tagok az örökös tagságról szóló oklevelet, a kerek évfordulós születésnaposok népi kerámia ajándéktárgyakat kaptak. A jó hangulatot fokozta a házigazda Vajda Károly bográcsos finom marha pörköltje és fő támogatónk az UNIVER finom süteményei, és a „meglepi tortája”. Ez úton is hálás köszönetünket fejezzük ki nekik, a Fesztiválra a Művelődési Házba, ahol mind a négy felállásunkban, hatalmas sikerben volt részünk. Négy „Arany” oklevéllel és különdíjjal értékelte a zsűri műsorunkat.

Július 31. –én Országos Pásztor és betyárdal Fesztivált rendeztek Túrkevén, melyről a legmagasabb dicsérettel és négy „Arany csengő” díjjal tértünk haza.

Augusztus 8. –án nagy megtiszteltetés érte Egyesületünket mivel, meghívást kaptunk Bugac pusztára a Kurultáj nemzetiségi ünnepségre, mely a magyarok őshazájának eredetéről bizonyítandó szövetség nagy gyűlése volt. Három napig tartott az ünnepség, ahol 280 jurtát állítottak fel az ide érkező 18 nemzetiség szállásának. Csodálatos műsorokon vehettünk részt, és szinte részesei voltunk az Ős magyarok életének. Nyílaszatok, lovasbemutatók, minden rokon nemzet a saját folklór műsorát és gasztronómiai különlegességeit láthattuk élő, közvetlen valóságban. A népi Iparművészet minden ágát ott készítették. Óriási élmény volt számunkra, hogy ilyen világraszóló eseménynek részesei lehettünk, és bemutathattuk saját hagyományőrző műsorunkat.

Augusztus 19. –én Kerekegyházán, Aratófesztiválon vettünk részt, ahol a hagyományaikat őrző régi, és a legmodernebb eszközöket mutatták be még hozzá működés közben is. Ez idő alatt lovas fogatok sokasága zenélő-éneklő népviseletbe öltözött emberekkel kerülték körül a várost. Zenés vacsorával, tánccal zárult a nap.

Szeptember 18. –án kedves dalostársunk Dr. Pánczél Gyula egy kerti partin látta vendégül az egyesület minden tagját jó szívvel, szeretettel.

Terített asztalok várták az érkezőket, melyen finom szarvas pörkölt és a hozzá tartozó finomságok voltak. Az italok és sütemények teljes skálája ált rendelkezésünkre. A szíves vendéglátást jó hangulatban töltöttük el, köszönetünket citerázással, énekléssel háláltuk meg, mellyel a házigazdának és a vendégeknek nagy örömet szereztük.,

Október 30. –án Túrkevére kaptunk meghívást a július 31. –i eredményeinkre való tekintettel az Országos KEVI Népdal versenyre, melyet Madarász Károly népzenekutató emlékére rendeztek meg. A legnagyobb sikert az első helyezésen felül az jelentette, hogy a zsűri elnöke úgy értékelt:„Ha volna briliáns fokozat, azt is megérdemeltük volna, mert ezt így kell csinálni”. Nagyon boldogok voltunk, mert ismét sikerült öregbítenünk Egyesületünk és ezzel Kecskemét jó hírnevét.

November 16. –án Katonatelepen Juhász Péter citerás, népzenész

dalostársunk – aki 1974-ben alapító tagunk is volt – „halálának egy éves évfordulójának emlékére rendezett emlékünnepségen vettünk részt. Egy bensőséges, meghitt ünnepség volt. Régi citerás barátokkal, Péter új gyermek citerás csoportjaival és a családdal emlékeztünk. Kedvenc dalait felidézve, közösen játszottuk és énekeltük valahányan könnyeinkkel küszködve.

December 20. –án Kadafalván a nyugdíjasoknak rendeztek adventi esten vett részt egyesületünk, nagy örömet okozva a vendégeknek. Fellépésünket a kadafalvi nyugdíjas klub elnöke, az iskolaigazgató nője és végül, de nem utolsó sorban Mák Kornél Alpolgármester köszönte meg és méltatta a magas színtű előadást, mely nagyban emelte a rendezvényt. A műsor után egy igazi finom adventi babgulyással, mákos-diós beiglivel és egy csomag szaloncukorral, - melyben egy kis karácsonyi égő fűzér isvolt – megajándékoztak minden jelen lévőt aki csak részt vett ezen a bensőséges családias Adventi esten.

December 24. –én szolgálatot teljesítettünk az advent utolsó napján, Karácsony szent napján, a hajléktalanok szeretet ebédosztásánál. A Porta Egyesület Vojtila Társasága rendezett 1 héten keresztül minden nap ilyen szeretet ebédet, melyen 200-250 fő ebédelhetett asztalnál meleg ételt. Mi az utolsó napot választva tettük ünnepélyessé az ebédet, karácsonyi énekeket énekeltünk Lezsák Sándor Úr ünnepi beszéde után, addig, amíg az ebéd kiosztása és elfogyasztása történt. Az ebéd közben feldíszítettük –a szegények karácsonyfáját -. Utána az ott megjelentekkel közösen énekeltük a „Mennyből az angyal, lejött hozzátok” karácsonyi éneket. Bizony, nagyon sokunk szemébe könnyet csalt és szívből kívánjuk, hogy ebből hagyomány teremtődjön és jövőre megismétlődjön az adventi szeretet ünnepség.

A fenti beszámolót átgondolva elmondhatjuk, hogy a népzene szeretete még ebben a zaklatott világban is képes összehozni embereket, hiszen a szívből jövő éneklés örömet okoz, felszabadít, és ez által örömet okoz, szebbé teszi gondokkal teli napjainkat.


Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület

Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület
6000 Kecskemét, Katona József tér 18.
Adószám: 19042783-1-03
OTP Bank: 11732002-20011428

Köszönettel fogadjuk az adózók által a civil szervezet számára felajánlható 1%-okat is.