Univer Bazsarózsa Asszonykórus Univer Tánczos Péter Együttes Univer Bács-Kun Dalárda
Dr. Kálmán Lajos szakmai köszöntője

A Tánczos Péter Népzenei Egyesület élvonalbeliségét régóta őrzi. 35 év alatt állandósult jó munkával a háta mögött méltán áll meg egy pillanatra körülnézni a maga időszakában: „honnan-hová?”. A szemlélődő kecskeméti polgárnak sem hálátlan dolog elemezni az együttes munkájából előkerült értékeket, amelyeket mi előadók, szakmabeliek, közönség együttesen hoztunk ki belőlük „szerette városunk” köz-értékeinek gyarapítására.
Mi mindent tehet, alapjában jó viszonylatokból - például a városkörnyéki népzenélésből - kinövő muzsikálást még jobbá - esetünkben a Tánczos Péter Együttesnél? Egy kiváló szervező, esetünkben Berende László ügyszeretete, egy rendkívüli furulya improvizatőr, Szilágyi Zoltán képessége, a gazdag hangszín-palettájú Juhász Péter citerás ötletei, a népi mélységeket intonációba elevenítő Mónus Ferencné, a többiek kórushangja, citerázása, Pribojszki Mátyás sajátos hangszerkezelésében és műsorkompozíciójában egyaránt izgalmas koncepciója. Mindezek, és a sort folytathatnám, messze felröpítették az együttes zenélését, de úgy, hogy befogadták, és szervesen beépítették a muzsikálásba személyiségi többleteiket. A legnagyobb beépülés azonban mégis a fellelt és szívbefogadott Kecskemét környéki dalanyag elsajátítása volt, melyet a Tánczos Péter együttes legfrekventáltabb dalai lettek.
Dícséri együttesüket, hogy a betanító mesterek majd mindegyikétől, különösen Pribojszki Mátyástól tudott a következő időkre sok mindent átörökíteni, ez által az igények szerint, több vasat tartani a tűzben. Más kell a minősítő zsűrik, megint más talán a városi meg tanyasi népzenei estek közönsége elé: újítás, persze a hagyomány vonalán maradva.
Nem csak szabad, de kell is új meg új előadói elemekkel kísérletezni, ilyeneket a műsoranyagba beépíteni, ez jelentheti a mindig esedékes, kívánt megújulást, ha egyszer már van valamiből.
Kívánjuk a Tánczos Péter Együttesnek a maga sokszínű, de összefogott zeneiségű eddigi működésének töretlen folytatását, zenei eredményeinek továbbadását a magyar népzene örökítése jegyében.

Dr. Kálmán Lajos
népzenekutató


Népi motívum